Background Image
Preload image
Legionar 5-Year rum

Legionar 5-Year

Czechia | n/a | 40% ABV

5.0/10
17 ratings
Easily consumable in a bind
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
2
4
6
2
3

Rate Legionar 5-Year

Tap to Rate

Review Images

User review image
User review image

17 Legionar 5-Year Ratings

Sort by: Popularity | Newest | Oldest | Rating

Daniel 🇨🇿 | 151 ratings
Posted over 4 years ago

Colour is not so dark. Price is better than Republica Exclusive which is first cane rum in Czech Republic. It is a good competitor for him. Taste is sweeter but everything from cane. I can feel vanilla and partly tropical fruits. Legionary would be proud of it! Good way how to start tasting rums in our country for people, who doesn't trust for better rums and drink only cheapest rums from potato treacle. :-) taste is mild and smell is not so present but little sweet. I give 7/10 for a good job to have a second sugar cane rum made in Czech Republic.

HunterRomario 🇨🇿 | 380 ratings
Posted over 4 years ago

Alkohol: 38 %
Původ: ČR/Panama
Přímý konkurent Republica Exclusive od Božkova, rum Legionář, je původem z Panamy a na trh ho uvádí Palírna U zeleného stromu. Pod názvem Legionář se prý kvůli kolizi názvu s jakýmsi pivem už nadále nebude prodávat a měl by být k dostání pod jménem Heffron.
Já jsem tento rum viděl v Lidlu, ale ignoroval jsem ho, ale nakonec si ke mně našel cestu ve formě slepého testu, který pro mě přichystal kamarád. Takže jsem měl možnost ochutnat nezatížen předsudky.

Aroma: Kůže, káva, za tím v druhé vlně trocha hřebíčku. (83 b)
Chuť: Chuť je fajn nasládlá, do mléčné čokolády, medu, nasládlé kořenitosti. Ale je tu i třtina, melasa, kakao. (85 b)
Body: 84
Shrnutí: Půllitrovka stojí nějakých 219 korun, co jsem tak zjišťoval, to je akční cena Republica Exclusive. Oproti ní mi přijde o něco zajímavější, vzhledem k ceně s ním nemám problém, na nějakou nenáročnou akci někde na chalupě opravdu dobrá volba.

Javaznenevim 🇨🇿 | 52 ratings
Posted over 4 years ago

Přímý konkurent Božkovu Republica. A to nejen cenou, ale i chutí. Cena je cca 230kč/0.5l a už z popisu se dá odhadnout co za tuhle cenu dostanete. Není to nic urážejícího, když si mám vybrat mezi tímhle a Morganem, tak jednoznačná volba, ale za 230kč prostě nedostanete Plantation XO. To ovšem neznamená, že si Legionář nezaslouží šanci.

Vůně: trocha banánu, karamel, hodně sladká vůně, doslazování je patrné už po čichu. Trocha cukrové třtiny.

Chuť: cukr, cukr a cukr. Naštěstí cukr třtinový, ne nějaká rumová tresť. Ta tady chybí a chuť mi přijde o kousíček lepší než u Republiky. Nicméně to je jen tím, že je chuť překrytá doslazováním. V chuti trocha třtiny a vanilky, jinak samá sladkost. Pálení daleko slabší než bych očekával.

Je to v jenom na vás. Božkov, nebo Legionář? Vlastně je to jedno. Cena i chuť jsou v srovnatelné kvalitě a je jen na vás jestli chcete trochu umělejší Božkov nebo přeslazenějšího Legionáře. Nicméně tleskám za odvahu vrhnout se na tuhle dráhu a pěkný design. Takže hezkých 5 bodů a těch dvou stovek asi litovat nebudete.

EDIT: Po přímém srovnání s Republicou bych tohle asi hodnotil o kousek lépe. Jestli Božkov je 4,9 tak Legionář je tak 5,1. Ten rozdíl není nijak velký, ale asi bych pro příště upřednostnil Legionáře.

L.e.d 🇨🇿 | 25 ratings
Posted over 3 years ago

It is better in tea than sugar. i think Božkov Republica is a bit better.

Root-theory 🇵🇱 | 84 ratings
Posted over 3 years ago

Zapach: Waniliowy aromat do ciasta, kawa z mlekiem, wyraźny alkohol

Smak: Dominuje słodycz, toffi, mleczna czekolada, owoce tropikalne, kakao. Smak jest ciężki

Rum nabyłem dosyć przypadkiem - jak zwykle podczas zakupów zauważyłem coś ciekawego oraz równocześnie niedrogiego. Tutaj zdobycz wpadła w moje łapska w Czeskim Lidlu za cenę rzędu 35pln (opakowanie 0,5l). Nie jest to wygórowana cena za pochodzenie (Panama) oraz wiek leżakowania minimum 5 lat.

Niestety doczepię się słodyczy - nie jest naturalna i pozostawiająca dość wyraźny ślad na jezyku - niepotrzebnie podnosi ciężkość tego rumu. Wyśmienicie jednak ten trunek spełnia się w drinku i do tego celu jest ewidentnie stworzony. Lecz przy tej ilości cukru uwaga na ból głowy!

Ocena: 58/100

Hefron 🇨🇿 | 116 ratings
Posted over 3 years ago

Chutnal mi víc jak republika od Božkova. Za málo peněz opravdový chutný rum. Doporučuji.

Majrad (PREMIUM) 🇱🇺 | 62 ratings
Posted over 3 years ago

Not an offending rum. A good sweeter choice for a grog or a mixer. Was renamed to Heffron in the meantime. Might buy again.

Jagged 🇸🇰 | 106 ratings
Posted almost 4 years ago

Tento rum mnohí neznášaju a mnohí ho milujú. Nedalo mi a za cenu okolo 9€ som ho musel skúsiť. Očakávania som nemal veľke. Flaša je len 0,5L a dizajn sa mi páči. Vôňa príjemná sladká, karamel, trstinový cukor, trochu káva. Chuť veľmi sladká kopíruje vônu a pre mna nie je nepíjemná skôr naopak. Nie je tam nič zaujímavé ale ani nič čo by mi vadilo. Takže ako pitie na rôzne chaty, navštevy nerumarov a podobne je to dobra voľba. Na vychutnávanie to ale nie je.

Yana 🇨🇿 | 24 ratings
Posted almost 4 years ago

Dost sladký, asi mi přišel sladší než další český počin - Republica.

filipec 🇨🇿 | 249 ratings
Posted 4 years ago

taste - 3/10
sweetness - 8.5/10
price/value rating - 8.5/10

Luke 🇨🇿 | 133 ratings
Posted 4 years ago

Pocitově méně sladká Republica Exclusive. Možná bych mu dal přednost. Rum moc nečekejte. Spíše nepovedený elixír.




Brand Details

Type: n/a
Company: Legionar
Country: Czechia
Name: 5-Year
ABV: 40%
Years Aged: 5
Raw Material: Unknown
Process: Unknown
Distillation: Unknown
Women Led: No