Comandante Reserva Exclusiva rum

Comandante Reserva Exclusiva

Czech Republic | Aged

6.5/10
28 ratings
Tasty, but not quite great
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
1
1
5
4
7
10

Rate Comandante Reserva Exclusiva

Tap to Rate

Have an opinion about this rum?

Signup to rate this rum!



Advert Image

Advertisement | Go Premium to remove

Advert Image

Advertisement | Go Premium to remove

Review Images

User review image
User review image
User review image
User review image

28 Comandante Reserva Exclusiva ratings

Sort by: Popularity | Newest | Oldest | Rating

Tomas Br. 🇨🇿 | 48 ratings
Posted over 2 years ago

Nice little more sweet rum with good flavor Of orange and caramel. Little nuts and ending taste with feeling of enough alcohol.

Jan Mynar 🇨🇿 | 53 ratings
Posted 4 years ago

Imported directly for Czech company and the appearence is just like this, sweet blend of rums with maximum age of 18 years, I would say there is just a drop of the old ones. The sugar covers all the taste.

HunterRomario 🇨🇿 | 329 ratings
Posted over 4 years ago

Úvodem něco informací o tomto rumu, původem z Panamy, vyrobeném pro českou společnost Bartida.
Rum El Comandante Reserva Exclusiva vyrábí Hacienda San Isidro v provincii Herrera v centrální části Panamy. Tato rumérie funguje již od 30. let minulého století a stále udržuje zásobu 50letých i starších destilátů, které využívá pro výrobu limitovaných edicí. Založil ji Don José Varela Blanco, který pocházel ze Španělska. V současné době se o chod společnosti stará třetí generace jeho potomků. Výroba El Comandante Reserva Exclusiva podléhá přísným kritériím. Fermentace, pro niž Hacienda San Isidoro využívá vlastní kvasinky, které pečlivě střeží jako jedno ze svých tajemství, trvá 36–48 hodin. Jakmile je melasový základ připraven, přichází na řadu destilace na kontinuálním zařízení. Výsledný destilát se uloží do sudů ke zrání, El Comandante Reserva Exclusiva zraje v těch po bourbonu. Jde o blend sestávající z rumů o stáří 7–18 let. Starší rumy destilátu propůjčují příjemné karamelové tóny přecházející do vanilky, mladší mu dodávají dřevité tóny, které v chuti přicházejí jako první. I proto se Reserva Exclusiva hodí hlavně na samotné popíjení nebo jako doprovod k doutníku, především k nějakému aromatičtějšímu a výraznějšímu. A koktejly? Dobrou volbou je rozhodně Old Fashioned či twist na klasiku s názvem Rumhattan.

Alkohol: 40 %
Původ: ČR/Panama
Aroma: Kořenitě lékořicová vůně mě baví od první chvíle, dokonce mi trochu připomíná Presidente Marti. Ořechy, exotické dřevo, včelí plástve, propolis, hašlerky, Jägermeister. (88 b)
Chuť: Chuť dobře odráží vůni. V dochuti se ještě přidá větrovost. Sladký je tak akorát. Dozvuk je nasládle lékořicový, kořenitý. Po odvětrání ve sklence krásně zavoní cedr. (86 b)
Body: 87/100
Shrnutí: Ochutnán v českolipském baru Egypt, kde je nabídka čítající více než 60 druhů rumů. Dost zaujal. Pro mě z pěti ochutnaných druhý nejlepší rum večera. Za sebe musím říci, že kvalita rumů od Bartidy stále stoupá a přijde mi to jako příjemné oživení našeho trhu.

marekfiser 🇨🇿 | 104 ratings
Posted 5 months ago

Pretty much as on headline, will add up more details after "making" the bottle. All my friends - Czechs - like it... Fun fact: the taste pretty much resembles famous A H Riise Non Plus Ultra (black image rum) but AHR is sadly sweeter (!) and pricier but also carries more alcohol (kicks better) and the taste is more complex and longlasting. Update: the more I try this the less I actually like it. This is "Don Papa level of quality".
Gave it to a friend in the end, too sweet and shallow nothing for me.

František Pavelka 🇨🇿 | 45 ratings
Posted 3 years ago

Velice příjemná chuť s chutí karamelu, vanilky a stopy ořechů, karamelu a višní, závěr byl plný.

Adrian Adame (PREMIUM) 🇨🇿 | 537 ratings
Posted 3 years ago

Za mne výborný, nasládlý, v chutí višně, konec rumový ocásek, můj oblíbený 👍

luciekal 🇨🇿 | 21 ratings
Posted over 3 years ago

Quite too sweet. Not as strong aroma and aftertaste.

jandy 🇨🇿 | 52 ratings
Posted over 4 years ago

Ve vuni karamel, rozinky a orisky. Na konci je potom citit trosku dub.
Chut je prijemne vyvazena, primerene sladka. Ovoce, rozinky, karamel. V dokonceni dub a pepr.

m0rsalis 🇨🇿 | 27 ratings
Posted 5 months ago

It’s not special in any way, but it has good taste with balanced sweetness.

Brody 🇨🇿 | 106 ratings
Posted 7 months ago

Not my favourite. Taste of wood, caramell, vanilla, rasins, spicy.

Daviduss 🇨🇿 | 20 ratings
Posted 8 months ago

Tenhle rum neurazí ale osobně v téhle cenové kategorii preferuji Pyrata.




Brand Details

Name: Reserva Exclusiva
Company: Comandante
Type: Aged
Distillation: Unknown

Loading

Loading

Loading

Loading