Background Image
Preload image
Espero XO rum

Espero XO

Panama | Aged | 40% ABV

7.4/10
33 ratings
Recommendable to most
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
1
2
3
10
10
6
1

Rate Espero XO

Tap to Rate

Advert Image

Advertisement | Go Premium to remove

Review Images

User review image
User review image
User review image
User review image

33 Espero XO Ratings

Sort by: Popularity | Newest | Oldest | Rating

M. Geisser 🇨🇭 | 43 ratings
Posted over 6 years ago

This rum was really surprising. Bought my second bottle already. It's affordable and you'll get your value for money. Nice color, sweet and tasty. But not to sweet.

Duckstab 🇨🇿 | 83 ratings
Posted almost 5 years ago

S přihlédnutím k tomu, že jde o to vůbec nejlepší (a nejdražší), co label Espero nabízí, žádný zázrak, ale jinak poctivý sladký mnohovrstevnatý rum, nyní z produkce někdejší c. a k. likérky Michler. Austrian Empire Reserva 1863 od téhož výrobce mi za obdobné peníze přišla podstatně zemitější, nicméně špatná investice to rozhodně není, jen jaksi moc neláká k testování levnějších variant. Jestliže u téhle lze v průběhu láhve najít ledacos zajímavého s inspirativním vývojem, u lacinějších verzí bych se obával přílišné chuťové monolitnosti, a dal bych přednost rovnou rumovým likérům, neboť likéry jsou to, co firma odjakživa umí nejlépe.
PS: A vskutku - už druhý nejdražší Espero - Reserva Exclusiva - je velmi výrazně slabší (byť stále ještě pitelný), zatímco likér Espero Coconut & Rum se okamžitě stal mým favoritem.

Luke 🇨🇿 | 131 ratings
Posted over 5 years ago

Velmi sladký, ale ještě né tak přeslazený. Ikdyž jsem po přivonění z celé lahve tipoval griotku :-). Když se napiju tohoto rumu hned se mi připomenou tři jiné a přijde mi jestli nejsou základem tohoto rumu v tejném poměru. Jeden z mála rumů, který jak voní i chutná. Mnohem jemnější než Dos Maderas PX, z něj má trochu sherry, trošku medu z Presidente Marti 15 bez propolisu. Jen lehce cedru z Abuela 12, protože ho silně přebije med a sherry. Kokos cítím lehce jen ve vůni po delším odvětrání. Výborný slladší rum. Dávám 9b protože pro sledký rum jsem 10b použil u Centenario 20y, kde je sladkost karamelu s banánem ještě o něco lepší kombinace.

Ratty Bacon 🇸🇰 | 10 ratings
Posted over 5 years ago

hladate sladky rum ktory by mohol byt vas top? ochutnajte ron espero xo, samotny, alebo nahriaty kludne ho nechajte odstat v pohariku aj 20 minut. Vzdy bude chutit skvelo. citim tam ovocne tony, banany, kokos, med, pomarance, citrony. k tomu prijemna sladkost. rum je jemny a na konci akokeby aj zadymeny. ale nie ako whisky. toto je ten spravny poharik na oddych a klud pre mna. cena okolo 30€ a uz viac krat u nas vyhral ochutnavku na slepo v konkurencii s rumami s dvojnasobnou cenou.

HunterRomario 🇨🇿 | 380 ratings
Posted almost 6 years ago

Alkohol: 40 %
Původ: Dominikánská republika, Barbados, Jamajka, Trinidad a Guyana
Aroma: Výtečná vůně od prvního přičichnutí ke sklence. Kůže, skořice, hřebíček, kokos, pečený banán. V pozadí pak lékořice, rozinky. Vůně je plná, příjemná a kořenitě nasládlá. (91 b)
Chuť: Kořenitá a sladká chuť dobře ladí s vůní. Je, stejně jako aroma, dostatečně plná a bohatá. Rozinky, mléčná čokoláda, kandované ovoce, kokos a lehce i lékořice. (93 b)
Body: 92
Shrnutí: Výborný rum, dostal jsem vzorek od kamaráda a je to jasný kandidát na nákup lahve. Charakterem mi připomíná něco mezi Abuelo 12 yo a Presidente Marti. Navíc je za rozumnou cenu.

Trocha informací od prodejců:
Ron Espero Extra Anejo XO je směs nejlepších, velmi starých Dominikánských rumů minimálně 12 a 18 let zrajících procesem solera a unikátní blend ročníkových rumů starých 6 - 12 let z Barbadosu, Jamajky, Trinidadu a Guyany. Tento unikátní proces míchání spojující jemnost a sladkost solera rumů a plné tělo, výrazné ovocné aróma ročníkových rumů dává vyniknout těm nejlepším vlastnostem karibských rumů. Celý proces míchání probíhá v Costa Rice což podtrhuje unikátnost tohoto vynikajícího rumu.

Anders Ravn Jørgensen 🇩🇰 | 213 ratings
Posted 6 years ago

Dejlig fin rom, smagen er som den skal være, blød og med god længe. Ganske udemærket og til en fin pris

Bobanski 🇩🇰 | 25 ratings
Posted 6 years ago

Nice tasty rum with a great aftertaste.
Medium priced
Would highly recommend it

piecervo 🇮🇹 | 26 ratings
Posted 1 year ago

Un rhum abbastanza nuovo, ma che merita comunque già ben sviluppato, ideale per chi insegue gusti dolci. Non complicato ma piacevolissimo

PekAti (PREMIUM) 🇭🇺 | 103 ratings
Posted 1 year ago

Ez egy teljesen rendbenlévő termék belül, viszont LILA.LILA.örüljenek hogy megkóstoltam.bazinga

Rossi 🇨🇿 | 4 ratings
Posted 1 year ago

Espero XO mě mile překvapil. Sladší jemný rum s příjemnou vůní. Příjemná chuť měkká, plná s krásnou citrusovou sladkostí, náznak banánu, kokosu, lehkou přítomností medu a koření. Určitě to není moje poslední lahev Espero XO v mém baru.

Rocky 🇸🇰 | 118 ratings
Posted almost 2 years ago

Okrem veľmi chutného kokosového likéru som od Espera doteraz skúšal len 12-ročnú Reservu Exclusiva. Nezaujala, bola prechutená umelou vanilkou. V cene Diplomatica RE je možné obstarať najvyššie nasadený drink, XO-čko. Je už výrazne tmavšej, takmer gaštanovej farby, vôňa je komplexná, zaujímavá, hoci trochu štipľavá s etanolovým podmazom. Chuťovo sa jedná o sladší rum, čo je vzhľadom k zameraniu destilérky Michler na likéry pochopiteľné. Celkom prvý dojem z chuti bol fajn, veľmi pripomenul Diplomatico, prípadne 15-ročné Autentico Nativo. Karamel, prezreté ovocné tóny, kokos, sherry...snáď aj nejaké kvety. Postupne som však stále intenzívnejšie zaznamenával na pozadí umelú pachuť vanilky, stále viac etanolu a v závere miernu vyštípanosť úst. To je znamenie prehnaného dochucovania, vyššie spomenuté značky toto zvládajú lepšie. Každopádne nejde o zlý rum, v priamom porovnaní s 12-ročnou RE je bez debaty na vyššej úrovni. Za rovnakú cenu sa však dajú zohnať chutnejšie kúsky. Subjektívny rating poctivých 7.
27,33€




Brand Details

Name: XO
ABV: 40%
Type: Espero
Raw Material: Unknown
Process: Unknown
Distillation: Unknown
Women leading Rum: No