Background Image
Preload image
Espero Reserva Exclusiva rum

Espero Reserva Exclusiva

PE
had this rum recently

Panama | Aged | 40% ABV

6.5/10
18 ratings
Tasty, but not quite great
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
1
2
5
5
5

Rate Espero Reserva Exclusiva

Tap to Rate

Advert Image

Advertisement | Go Premium to remove

Review Images

User review image

18 Espero Reserva Exclusiva Ratings

Sort by: Popularity | Newest | Oldest | Rating

Pavel 🇨🇿 | 134 ratings
Posted almost 5 years ago

It's a bit too sweet for me, you can really taste honey in it

Duckstab 🇨🇿 | 83 ratings
Posted almost 5 years ago

Jeden má dát na první dojmy. U Ron Espero XO jsem napsal, že "moc neláká k testování levnějších variant", a přece jsem se nakonec nechal nachytat na zdejší kydy o třešních s naivním očekáváním, že by to třeba mohlo vzdáleně připomínat Plantation Barbados Single Cask Wild Cherry Finish.
Ani omylem! Nevím, kde ostatní vzali to cherry, snad to byl nějaký starší ročník této kořalky (sám výrobce žádnou takovou chuť ve svém produktu neinzeruje; šarže mé lahve byla 130219). Mně připomíná ze všeho nejspíš soudruha Presidenta Martího - fůra oné nahořklé chuti, které se tu říká vanilka, a jinak vlastně už skoro nic. Je zajímavé, že zhorší i chuť XO (rozuměj; dám-li si napřed panáka Exclusivy, chutná pak i XO hůř).
Ochutnávat od Ron Espero jakýkoli ještě horší rum (momentálně třeba Anejo Especial, Elixir, Reserva Especial či Balboa) už rozhodně nehodlám, ale Michlerovic případné nové rumové "liguéééére" (krom oranžády) kdykoliv...

HunterRomario 🇨🇿 | 380 ratings
Posted 9 years ago

Alkohol: 40 %
Původ: Dominikánská republika
Aroma: Tak tohle je hodně originální vůně, hlavní složka je totiž do griotky, třešně nebo višně, k tomu mírně kůže, cukrová vata, třešňovka (maďarská čérešpálenka). (84 b)
Chuť: Kůže, med a zmíněné třešně už jen v povzdálí. (85 b)
Body: 85
Shrnutí: Další z josého kousků, tohle je hodně neotřelý rumový projev díky třešním. Pohoda, chválím za originalitu.

petrn 🇨🇿 | 1 rating
Posted 5 days ago

Jako bych byl ve višňovém sadu a užíval si vůně a chuti višní a možná i něco málo jahod. Je to uklidňující, příjemné, lehce kořeněné.

Jiří 🇨🇿 | 10 ratings
Posted 7 months ago

Pro mě vcelku překvapení , všude jsem četl že je poměrně sladký . Necítím žádnou sladkost .V chuti hlavně chuť dubového dřeva , karamelu a po odstátí náznaku třešní s trochou nahořklosti vanilky . Ve vůni jde cítit jen dřevo a karamel a to jen v náznaku a hlavně lihovitost.
Dobře pitelný . Pěkně vyvážená chuť i vůně , taková decentní nic není přepálené a jsou tam jen náznaky . Nicméně to může být tím že mám láhev někdy z roku 2018 , možná se od té doby receptura měnila.

SPEHUN 🇭🇺 | 121 ratings
Posted 12 months ago

Kellemes kis rum, mindenkinek csak ajánlani tudom!

Hefron 🇨🇿 | 116 ratings
Posted almost 2 years ago

Někteří píšou, že tam višeň cítit je, někteří že ne. Za mě tam cítit je a to velmi jemně, příjemně. Žádná přearomatizovaná břečka. Jinak se v pozadí ozývá vanilka a karamel. Za relativně málo peněz hodně muziky.

Rocky 🇸🇰 | 118 ratings
Posted 2 years ago

Prvé skúšané Espero bol u mňa kokosový elixír a aj keď týmto slaďákom moc nefandím, bol určite jeden z tých lepších. Skúšam teda 12-ročnú verziu. Fľaša je pekná a ťažká, v modernom štýle, výrobca pre jednotlivé druhy zjavne mení len farbu etikety. Vôňa je veľmi decentná, jasne cítiť vanilku a višne. Chuť to potvrdzuje, dominuje ešte med. Dubové tóny, ktoré preferujem, sú naozaj len okrajové. Drink je skôr sladší a aj keď sa to dá bez problémov piť, cítim, že to nie je moja šálka kávy. Veľmi mi to pripomína spiced rumy, dochucovadlami sa nešetrilo. Záver je trošku štipľavý, korenistý, tomuto rumu by som na blind 12 rokov zrenia určite netypoval. Mojej polovičke chutí, za danú cenu prijateľná záležitosť. Necítim však potrebu v budúcnosti obstarať ďalšiu fľašu, dám možno ešte šancu lepšie hodnotenému XO.
22,50€

Montana 🇩🇪 | 74 ratings
Posted almost 3 years ago

A fruity and sweet smell, slightly spicy and wooden. The taste is also light sweet and fruity, soft spicy, very nice. A good drop for the price.

Snookerman 🇬🇧 | 167 ratings
Posted over 3 years ago

Reading reviews here I was expecting rampant cherry. I got none on the nose, and none on the first taste. However, when you let it sit in the glass for a bit there is a very subtle hint of it. No more than that. Calling this cherry flavoured seems really a bit much to me - if I detected anything over and above normal rum flavours, it would be a hint of vanilla.
I found this pleasant but not particularly special. A good rather than a great rum. There is a bit of oak in it, the colour is very light and it has a very slight floral quality. Aftertaste is ok.

Kazisvet 🇸🇰 | 26 ratings
Posted over 3 years ago

Od tohto rumu som očakával viac. Síce už cena napovedala, že pôjde o nižšiu kvalitu ako XO ale predsa som skúsil. Ako rum to nie je zlý, ale považujem ho za taký priemer medzi ostatnými. S XO sa nedá porovnávať vôbec.




Brand Details

Name: Reserva Exclusiva
ABV: 40%
Type: Espero
Raw Material: Unknown
Process: Unknown
Distillation: Unknown
Women leading Rum: No

Professional Reviews