Posting your rating...
Legionar 5-Year rum

Legionar 5-Year

Czech Republic | n/a

4.9/10
18 ratings
Flawed with a glimmer of hope

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
2
5
6
2
3

Rate Legionar 5-Year

Tap to Rate
Click to Rate

Have an opinion about this rum?

Signup to rate this rum!



Advert Image

Advertisement | Go Premium to remove

18 Legionar 5-Year ratings

Sort by: Popularity | Date | Rating

Ffffff

Posted over 1 year ago by HunterRomario from Czech Republic with 315 ratings

Alkohol: 38 %
Původ: ČR/Panama
Přímý konkurent Republica Exclusive od Božkova, rum Legionář, je původem z Panamy a na trh ho uvádí Palírna U zeleného stromu. Pod názvem Legionář se prý kvůli kolizi názvu s jakýmsi pivem už nadále nebude prodávat a měl by být k dostání pod jménem Heffron.
Já jsem tento rum viděl v Lidlu, ale ignoroval jsem ho, ale nakonec si ke mně našel cestu ve formě slepého testu, který pro mě přichystal kamarád. Takže jsem měl možnost ochutnat nezatížen předsudky.

Aroma: Kůže, káva, za tím v druhé vlně trocha hřebíčku. (83 b)
Chuť: Chuť je fajn nasládlá, do mléčné čokolády, medu, nasládlé kořenitosti. Ale je tu i třtina, melasa, kakao. (85 b)
Body: 84
Shrnutí: Půllitrovka stojí nějakých 219 korun, co jsem tak zjišťoval, to je akční cena Republica Exclusive. Oproti ní mi přijde o něco zajímavější, vzhledem k ceně s ním nemám problém, na nějakou nenáročnou akci někde na chalupě opravdu dobrá volba.

Ffffff

Posted over 1 year ago by Javaznenevim from Slovakia with 52 ratings

Přímý konkurent Božkovu Republica. A to nejen cenou, ale i chutí. Cena je cca 230kč/0.5l a už z popisu se dá odhadnout co za tuhle cenu dostanete. Není to nic urážejícího, když si mám vybrat mezi tímhle a Morganem, tak jednoznačná volba, ale za 230kč prostě nedostanete Plantation XO. To ovšem neznamená, že si Legionář nezaslouží šanci.

Vůně: trocha banánu, karamel, hodně sladká vůně, doslazování je patrné už po čichu. Trocha cukrové třtiny.

Chuť: cukr, cukr a cukr. Naštěstí cukr třtinový, ne nějaká rumová tresť. Ta tady chybí a chuť mi přijde o kousíček lepší než u Republiky. Nicméně to je jen tím, že je chuť překrytá doslazováním. V chuti trocha třtiny a vanilky, jinak samá sladkost. Pálení daleko slabší než bych očekával.

Je to v jenom na vás. Božkov, nebo Legionář? Vlastně je to jedno. Cena i chuť jsou v srovnatelné kvalitě a je jen na vás jestli chcete trochu umělejší Božkov nebo přeslazenějšího Legionáře. Nicméně tleskám za odvahu vrhnout se na tuhle dráhu a pěkný design. Takže hezkých 5 bodů a těch dvou stovek asi litovat nebudete.

EDIT: Po přímém srovnání s Republicou bych tohle asi hodnotil o kousek lépe. Jestli Božkov je 4,9 tak Legionář je tak 5,1. Ten rozdíl není nijak velký, ale asi bych pro příště upřednostnil Legionáře.

Ffffff

Posted 8 months ago by L.e.d from Czech Republic with 23 ratings

It is better in tea than sugar. i think Božkov Republica is a bit better.

Ffffff

Posted 9 months ago by Root-theory from Poland with 56 ratings

Zapach: Waniliowy aromat do ciasta, kawa z mlekiem, wyraźny alkohol

Smak: Dominuje słodycz, toffi, mleczna czekolada, owoce tropikalne, kakao. Smak jest ciężki

Rum nabyłem dosyć przypadkiem - jak zwykle podczas zakupów zauważyłem coś ciekawego oraz równocześnie niedrogiego. Tutaj zdobycz wpadła w moje łapska w Czeskim Lidlu za cenę rzędu 35pln (opakowanie 0,5l). Nie jest to wygórowana cena za pochodzenie (Panama) oraz wiek leżakowania minimum 5 lat.

Niestety doczepię się słodyczy - nie jest naturalna i pozostawiająca dość wyraźny ślad na jezyku - niepotrzebnie podnosi ciężkość tego rumu. Wyśmienicie jednak ten trunek spełnia się w drinku i do tego celu jest ewidentnie stworzony. Lecz przy tej ilości cukru uwaga na ból głowy!

Ocena: 58/100

Ffffff

Posted 9 months ago by Hefron from Czech Republic with 74 ratings

Chutnal mi víc jak republika od Božkova. Za málo peněz opravdový chutný rum. Doporučuji.

Small 20210117 180423

Posted 5 months ago by Majrad (PREMIUM) from Luxembourg with 11 ratings

Not an offending rum. A good sweeter choice for a grog or a mixer. Was renamed to Heffron in the meantime. Might buy again.

Ffffff

Posted 10 months ago by Jagged from Slovakia with 63 ratings

Tento rum mnohí neznášaju a mnohí ho milujú. Nedalo mi a za cenu okolo 9€ som ho musel skúsiť. Očakávania som nemal veľke. Flaša je len 0,5L a dizajn sa mi páči. Vôňa príjemná sladká, karamel, trstinový cukor, trochu káva. Chuť veľmi sladká kopíruje vônu a pre mna nie je nepíjemná skôr naopak. Nie je tam nič zaujímavé ale ani nič čo by mi vadilo. Takže ako pitie na rôzne chaty, navštevy nerumarov a podobne je to dobra voľba. Na vychutnávanie to ale nie je.

Ffffff

Posted 12 months ago by Yana from Czech Republic with 23 ratings

Dost sladký, asi mi přišel sladší než další český počin - Republica.

Small 0ba1f782 a36e 48ea 98c9 7e562942bb41

Posted 1 year ago by filipec from Czech Republic with 142 ratings

taste - 3/10
sweetness - 8.5/10
price/value rating - 8.5/10

Ffffff

Posted 1 year ago by Luke from Czech Republic with 107 ratings

Pocitově méně sladká Republica Exclusive. Možná bych mu dal přednost. Rum moc nečekejte. Spíše nepovedený elixír.