Posting your rating...
Legionar 5-Year rum

Legionar 5-Year

Czech Republic | n/a

4.8/10 (13 ratings)
Flawed with a glimmer of hope

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
2
5
2
1
3

Rate Legionar 5-Year

Tap to Rate
Click to Rate

Have an opinion about this rum?

Signup to rate this rum!


13 Legionar 5-Year ratings

Sort by: Popularity | Date | Rating

7323f68f7d8afab877134bb190616bb4.png?s=40&d=https%3a%2f%2fd1jtwiy8m5zi8a.cloudfront.net%2fassets%2fdefault avatar

Posted 9 months ago by HunterRomario from Czech Republic with 298 ratings

Alkohol: 38 %
Původ: ČR/Panama
Přímý konkurent Republica Exclusive od Božkova, rum Legionář, je původem z Panamy a na trh ho uvádí Palírna U zeleného stromu. Pod názvem Legionář se prý kvůli kolizi názvu s jakýmsi pivem už nadále nebude prodávat a měl by být k dostání pod jménem Heffron.
Já jsem tento rum viděl v Lidlu, ale ignoroval jsem ho, ale nakonec si ke mně našel cestu ve formě slepého testu, který pro mě přichystal kamarád. Takže jsem měl možnost ochutnat nezatížen předsudky.

Aroma: Kůže, káva, za tím v druhé vlně trocha hřebíčku. (83 b)
Chuť: Chuť je fajn nasládlá, do mléčné čokolády, medu, nasládlé kořenitosti. Ale je tu i třtina, melasa, kakao. (85 b)
Body: 84
Shrnutí: Půllitrovka stojí nějakých 219 korun, co jsem tak zjišťoval, to je akční cena Republica Exclusive. Oproti ní mi přijde o něco zajímavější, vzhledem k ceně s ním nemám problém, na nějakou nenáročnou akci někde na chalupě opravdu dobrá volba.

9b73fcd85f18fb2c830c1312681220d6.png?s=40&d=https%3a%2f%2fd1jtwiy8m5zi8a.cloudfront.net%2fassets%2fdefault avatar

Posted 10 months ago by Javaznenevim from Slovakia with 52 ratings

Přímý konkurent Božkovu Republica. A to nejen cenou, ale i chutí. Cena je cca 230kč/0.5l a už z popisu se dá odhadnout co za tuhle cenu dostanete. Není to nic urážejícího, když si mám vybrat mezi tímhle a Morganem, tak jednoznačná volba, ale za 230kč prostě nedostanete Plantation XO. To ovšem neznamená, že si Legionář nezaslouží šanci.

Vůně: trocha banánu, karamel, hodně sladká vůně, doslazování je patrné už po čichu. Trocha cukrové třtiny.

Chuť: cukr, cukr a cukr. Naštěstí cukr třtinový, ne nějaká rumová tresť. Ta tady chybí a chuť mi přijde o kousíček lepší než u Republiky. Nicméně to je jen tím, že je chuť překrytá doslazováním. V chuti trocha třtiny a vanilky, jinak samá sladkost. Pálení daleko slabší než bych očekával.

Je to v jenom na vás. Božkov, nebo Legionář? Vlastně je to jedno. Cena i chuť jsou v srovnatelné kvalitě a je jen na vás jestli chcete trochu umělejší Božkov nebo přeslazenějšího Legionáře. Nicméně tleskám za odvahu vrhnout se na tuhle dráhu a pěkný design. Takže hezkých 5 bodů a těch dvou stovek asi litovat nebudete.

EDIT: Po přímém srovnání s Republicou bych tohle asi hodnotil o kousek lépe. Jestli Božkov je 4,9 tak Legionář je tak 5,1. Ten rozdíl není nijak velký, ale asi bych pro příště upřednostnil Legionáře.

028e632551d40b4e566f5d17f446fc91.png?s=40&d=https%3a%2f%2fd1jtwiy8m5zi8a.cloudfront.net%2fassets%2fdefault avatar

Posted about 2 months ago by Yana from Czech Republic with 18 ratings

Dost sladký, asi mi přišel sladší než další český počin - Republica.

6a7ae7849b4615d1674ac2f57c039d5b.png?s=40&d=https%3a%2f%2fd1jtwiy8m5zi8a.cloudfront.net%2fassets%2fdefault avatar

Posted 3 months ago by filipec from Czech Republic with 39 ratings

taste - 3/10
sweetness - 8.5/10
price/value rating - 8.5/10

743c43b8811433009491c4776775a4a8.png?s=40&d=https%3a%2f%2fd1jtwiy8m5zi8a.cloudfront.net%2fassets%2fdefault avatar

Posted 5 months ago by Luke from Czech Republic with 101 ratings

Pocitově méně sladká Republica Exclusive. Možná bych mu dal přednost. Rum moc nečekejte. Spíše nepovedený elixír.

9fb3545d2c3cfa509e8f0c1429a90e90.png?s=40&d=https%3a%2f%2fd1jtwiy8m5zi8a.cloudfront.net%2fassets%2fdefault avatar

Posted 5 months ago by Apoffis from Czech Republic with 7 ratings

Pro mě to bylo velmi milé překvapení, především poměr: cena / výkon, rum je sladký, trochu je z něj cítit líh, ale ne tak moc jako u Republicy

28838fa6968c0b60a29fc5a078ec6834.png?s=40&d=https%3a%2f%2fd1jtwiy8m5zi8a.cloudfront.net%2fassets%2fdefault avatar

Posted 5 months ago by Mike (PREMIUM) from Czech Republic with 128 ratings

This is sweeter competitor for republica bozkov. I slightly prefer republica but if you really like sweeter rums this one would be better for you. Taste is just about sugar and just hints of vanilla and banana. But still better than captain morgan or bozkov original.

B72fbba3f8bf5eb8a60da3122bfc1204.png?s=40&d=https%3a%2f%2fd1jtwiy8m5zi8a.cloudfront.net%2fassets%2fdefault avatar

Posted 6 months ago by shaacul from Czech Republic with 78 ratings

Dávam 4* ale z toho dvě jsou za nízkou cenu. Relativně slušně voní, ale chutná to divně, alkohol, cukr a tropické ovoce, ale působí to chemicky.

0b441dd47f79396ea37500b0253f7198.png?s=40&d=https%3a%2f%2fd1jtwiy8m5zi8a.cloudfront.net%2fassets%2fdefault avatar

Posted 7 months ago by Adrian Adame (PREMIUM) from Czech Republic with 233 ratings

Lepší než Republika, lihovost se snaží ubit cukrem

637280c308c579291eca03fa672b95be.png?s=40&d=https%3a%2f%2fd1jtwiy8m5zi8a.cloudfront.net%2fassets%2fdefault avatar

Posted 7 months ago by Jara from Czech Republic with 35 ratings

Mně bohužel lepší než Republica nepřijde , je hodně lihový a sladký, nic jiného přes ten cukr a líh, kromě špetky vanilky , necítím.
"Sorry jako."