Posting your rating...
El Comandante Reserva Exclusiva rum

Rate El Comandante Reserva Exclusiva

Tap to Rate
Click to Rate

Have an opinion about this rum?

Signup to rate this rum!


19 El Comandante Reserva Exclusiva ratings

Sort by: Popularity | Date | Rating

Posted about 2 years ago by Jan Mynar from Czech Republic with 53 ratings

Imported directly for Czech company and the appearence is just like this, sweet blend of rums with maximum age of 18 years, I would say there is just a drop of the old ones. The sugar covers all the taste.

Posted over 2 years ago by HunterRomario from Czech Republic with 285 ratings

Úvodem něco informací o tomto rumu, původem z Panamy, vyrobeném pro českou společnost Bartida.
Rum El Comandante Reserva Exclusiva vyrábí Hacienda San Isidro v provincii Herrera v centrální části Panamy. Tato rumérie funguje již od 30. let minulého století a stále udržuje zásobu 50letých i starších destilátů, které využívá pro výrobu limitovaných edicí. Založil ji Don José Varela Blanco, který pocházel ze Španělska. V současné době se o chod společnosti stará třetí generace jeho potomků. Výroba El Comandante Reserva Exclusiva podléhá přísným kritériím. Fermentace, pro niž Hacienda San Isidoro využívá vlastní kvasinky, které pečlivě střeží jako jedno ze svých tajemství, trvá 36–48 hodin. Jakmile je melasový základ připraven, přichází na řadu destilace na kontinuálním zařízení. Výsledný destilát se uloží do sudů ke zrání, El Comandante Reserva Exclusiva zraje v těch po bourbonu. Jde o blend sestávající z rumů o stáří 7–18 let. Starší rumy destilátu propůjčují příjemné karamelové tóny přecházející do vanilky, mladší mu dodávají dřevité tóny, které v chuti přicházejí jako první. I proto se Reserva Exclusiva hodí hlavně na samotné popíjení nebo jako doprovod k doutníku, především k nějakému aromatičtějšímu a výraznějšímu. A koktejly? Dobrou volbou je rozhodně Old Fashioned či twist na klasiku s názvem Rumhattan.

Alkohol: 40 %
Původ: ČR/Panama
Aroma: Kořenitě lékořicová vůně mě baví od první chvíle, dokonce mi trochu připomíná Presidente Marti. Ořechy, exotické dřevo, včelí plástve, propolis, hašlerky, Jägermeister. (88 b)
Chuť: Chuť dobře odráží vůni. V dochuti se ještě přidá větrovost. Sladký je tak akorát. Dozvuk je nasládle lékořicový, kořenitý. Po odvětrání ve sklence krásně zavoní cedr. (86 b)
Body: 87/100
Shrnutí: Ochutnán v českolipském baru Egypt, kde je nabídka čítající více než 60 druhů rumů. Dost zaujal. Pro mě z pěti ochutnaných druhý nejlepší rum večera. Za sebe musím říci, že kvalita rumů od Bartidy stále stoupá a přijde mi to jako příjemné oživení našeho trhu.

Posted about 1 year ago by luciekal from Czech Republic with 10 ratings

Quite too sweet. Not as strong aroma and aftertaste.

Posted over 2 years ago by jandy from Czech Republic with 52 ratings

Ve vuni karamel, rozinky a orisky. Na konci je potom citit trosku dub.
Chut je prijemne vyvazena, primerene sladka. Ovoce, rozinky, karamel. V dokonceni dub a pepr.

Posted 24 days ago by Jirka23689 (PREMIUM) from Czech Republic with 26 ratings

Je cítit cedrem, oříšky, karamelem a sladkost tak akorat. Docela příjemný rum který neurazí.

Posted 6 months ago by Tomas Br. from Czech Republic with 44 ratings

Nice little more sweet rum with good flavor Of orange and caramel. Little nuts and ending taste with feeling of enough alcohol.

Posted 11 months ago by František Pavelka from Czech Republic with 26 ratings

Velice příjemná chuť s chutí karamelu, vanilky a stopy ořechů, karamelu a višní, závěr byl plný.

Posted 11 months ago by Adrian Adame (PREMIUM) from Czech Republic with 224 ratings

Za mne výborný, nasládlý, v chutí višně, konec rumový ocásek, můj oblíbený 👍

Posted about 1 year ago by Loxias from Czech Republic with 154 ratings

Sweet spanish style rum. "Exclusively" made for Czech market (no one else aparently wants it). Hints of toffee and caramel nothing extra ordinary except touch of smoke in the finish. Most of flavour provided by sugar. Sadly people here wants it that way.
Not worth trying

Posted over 1 year ago by Luke from Czech Republic with 95 ratings

El Comandante Reserva Exclusiva je rozhodně lepší české řešení třtinového rumu než konkurenční Božkov Republica. Není zde jen prvoplánová sladkost s vánočním cukrovím, ale jde více do skořice, lékořice pendreku? Rozhodně lepší řešení jak zpracovat třtinu z Panamy. Akorát ta cena :-)

Posted over 1 year ago by ripperussr from Czech Republic with 96 ratings

Distilled agressive aroma. Mainly flavor - sugar. Maybe simple touch of raisins and vanilla.

Posted almost 2 years ago by Tomas from Czech Republic with 135 ratings

Really strong alcoholic punch in smell. Tones of vanilla behind insane dose of sugar. Aftertaste unfortunately ends up really quickly.

And yeah ... sugar

Posted almost 2 years ago by Maik22 from Czech Republic with 63 ratings

Kvalitní rum z Panamy seženete u nás za velice příjemnou cenu. Lehce nasládlý, karamelový. Pro srovnání bych ho porovnal s Ron de Jeremy (15-ti letý).

Posted almost 2 years ago by JM from Slovakia with 1 rating

Celkom prijemny rum s Panamy
Dost podobne Diplomaticu reserva exclusiva

Posted about 2 years ago by MiKli from Czech Republic with 66 ratings

I Iike this one, soft, bit sweet, bit spicy, caramel taste with ending of beech and a little pepper. Very good ballance of taste.

Posted about 2 years ago by filovo from Czech Republic with 173 ratings

Jemná a ovocná chuť, bohatá plná.
velmi jemný a bez alkoholového pálení.
Určitě ještě jednou by bylo vhodné přetestovat.

Posted about 2 years ago by Pavel Strnad from Czech Republic with 19 ratings

Not extremely sweet what is plus. May be full body of taste. But with soft feeling of spiritus. That is bad!

Posted over 2 years ago by Daniel from Czech Republic with 117 ratings

Nice taste od ron, perfect smooth taste of sweet. Good for women.

Posted over 2 years ago by Michal Micko (PREMIUM) from Czech Republic with 251 ratings

Special blend of aged rums created for czech company Bartida.
Full body and nice aroma. Well ballanced sweetness with caramel, vanilla and wood tones.