Posting your rating...
El Comandante Reserva Exclusiva rum

El Comandante Reserva Exclusiva

Czech Republic | Aged

6.7/10 (20 ratings)
Tasty, but not quite great

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
1
3
4
3
9

Rate El Comandante Reserva Exclusiva

Tap to Rate
Click to Rate

Have an opinion about this rum?

Signup to rate this rum!


20 El Comandante Reserva Exclusiva ratings

Sort by: Popularity | Date | Rating

Ffffff

Posted over 2 years ago by Pavel Strnad from Czech Republic with 19 ratings

Not extremely sweet what is plus. May be full body of taste. But with soft feeling of spiritus. That is bad!

Ffffff

Posted over 2 years ago by Jan Mynar from Czech Republic with 53 ratings

Imported directly for Czech company and the appearence is just like this, sweet blend of rums with maximum age of 18 years, I would say there is just a drop of the old ones. The sugar covers all the taste.

Ffffff

Posted over 2 years ago by HunterRomario from Czech Republic with 298 ratings

Úvodem něco informací o tomto rumu, původem z Panamy, vyrobeném pro českou společnost Bartida.
Rum El Comandante Reserva Exclusiva vyrábí Hacienda San Isidro v provincii Herrera v centrální části Panamy. Tato rumérie funguje již od 30. let minulého století a stále udržuje zásobu 50letých i starších destilátů, které využívá pro výrobu limitovaných edicí. Založil ji Don José Varela Blanco, který pocházel ze Španělska. V současné době se o chod společnosti stará třetí generace jeho potomků. Výroba El Comandante Reserva Exclusiva podléhá přísným kritériím. Fermentace, pro niž Hacienda San Isidoro využívá vlastní kvasinky, které pečlivě střeží jako jedno ze svých tajemství, trvá 36–48 hodin. Jakmile je melasový základ připraven, přichází na řadu destilace na kontinuálním zařízení. Výsledný destilát se uloží do sudů ke zrání, El Comandante Reserva Exclusiva zraje v těch po bourbonu. Jde o blend sestávající z rumů o stáří 7–18 let. Starší rumy destilátu propůjčují příjemné karamelové tóny přecházející do vanilky, mladší mu dodávají dřevité tóny, které v chuti přicházejí jako první. I proto se Reserva Exclusiva hodí hlavně na samotné popíjení nebo jako doprovod k doutníku, především k nějakému aromatičtějšímu a výraznějšímu. A koktejly? Dobrou volbou je rozhodně Old Fashioned či twist na klasiku s názvem Rumhattan.

Alkohol: 40 %
Původ: ČR/Panama
Aroma: Kořenitě lékořicová vůně mě baví od první chvíle, dokonce mi trochu připomíná Presidente Marti. Ořechy, exotické dřevo, včelí plástve, propolis, hašlerky, Jägermeister. (88 b)
Chuť: Chuť dobře odráží vůni. V dochuti se ještě přidá větrovost. Sladký je tak akorát. Dozvuk je nasládle lékořicový, kořenitý. Po odvětrání ve sklence krásně zavoní cedr. (86 b)
Body: 87/100
Shrnutí: Ochutnán v českolipském baru Egypt, kde je nabídka čítající více než 60 druhů rumů. Dost zaujal. Pro mě z pěti ochutnaných druhý nejlepší rum večera. Za sebe musím říci, že kvalita rumů od Bartidy stále stoupá a přijde mi to jako příjemné oživení našeho trhu.

Ffffff

Posted about 1 year ago by František Pavelka from Czech Republic with 32 ratings

Velice příjemná chuť s chutí karamelu, vanilky a stopy ořechů, karamelu a višní, závěr byl plný.

Ffffff

Posted over 1 year ago by luciekal from Czech Republic with 10 ratings

Quite too sweet. Not as strong aroma and aftertaste.

Ffffff

Posted over 2 years ago by jandy from Czech Republic with 52 ratings

Ve vuni karamel, rozinky a orisky. Na konci je potom citit trosku dub.
Chut je prijemne vyvazena, primerene sladka. Ovoce, rozinky, karamel. V dokonceni dub a pepr.

Ffffff

Posted 3 months ago by David Kundrt from Czech Republic with 18 ratings

Jemná nasládlá vůně, příjemně sladká chuť a jemný finiš

Ffffff

Posted 4 months ago by Jirka23689 (PREMIUM) from Czech Republic with 28 ratings

Je cítit cedrem, oříšky, karamelem a sladkost tak akorat. Docela příjemný rum který neurazí.

Ffffff

Posted 10 months ago by Tomas Br. from Czech Republic with 45 ratings

Nice little more sweet rum with good flavor Of orange and caramel. Little nuts and ending taste with feeling of enough alcohol.

Ffffff

Posted about 1 year ago by Adrian Adame (PREMIUM) from Czech Republic with 276 ratings

Za mne výborný, nasládlý, v chutí višně, konec rumový ocásek, můj oblíbený 👍

Ffffff

Posted over 1 year ago by Loxias from Czech Republic with 162 ratings

Sweet spanish style rum. "Exclusively" made for Czech market (no one else aparently wants it). Hints of toffee and caramel nothing extra ordinary except touch of smoke in the finish. Most of flavour provided by sugar. Sadly people here wants it that way.
Not worth trying