Background Image
Preload image
Espero XO rum

Espero XO

Panama | Aged | 40% ABV

7.4/10
33 ratings
Recommendable to most
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
1
2
3
10
10
6
1

Rate Espero XO

Tap to Rate

Advert Image

Advertisement | Go Premium to remove

Review Images

User review image
User review image
User review image
User review image

33 Espero XO Ratings

Sort by: Popularity | Newest | Oldest | Rating

Jaroslav Nečas 🇨🇿 | 79 ratings
Posted over 5 years ago

Jedná o směs karibských rumů ovocné chutí s nádechem kokosu.

Duckstab 🇨🇿 | 83 ratings
Posted almost 5 years ago

S přihlédnutím k tomu, že jde o to vůbec nejlepší (a nejdražší), co label Espero nabízí, žádný zázrak, ale jinak poctivý sladký mnohovrstevnatý rum, nyní z produkce někdejší c. a k. likérky Michler. Austrian Empire Reserva 1863 od téhož výrobce mi za obdobné peníze přišla podstatně zemitější, nicméně špatná investice to rozhodně není, jen jaksi moc neláká k testování levnějších variant. Jestliže u téhle lze v průběhu láhve najít ledacos zajímavého s inspirativním vývojem, u lacinějších verzí bych se obával přílišné chuťové monolitnosti, a dal bych přednost rovnou rumovým likérům, neboť likéry jsou to, co firma odjakživa umí nejlépe.
PS: A vskutku - už druhý nejdražší Espero - Reserva Exclusiva - je velmi výrazně slabší (byť stále ještě pitelný), zatímco likér Espero Coconut & Rum se okamžitě stal mým favoritem.

Luke 🇨🇿 | 131 ratings
Posted over 5 years ago

Velmi sladký, ale ještě né tak přeslazený. Ikdyž jsem po přivonění z celé lahve tipoval griotku :-). Když se napiju tohoto rumu hned se mi připomenou tři jiné a přijde mi jestli nejsou základem tohoto rumu v tejném poměru. Jeden z mála rumů, který jak voní i chutná. Mnohem jemnější než Dos Maderas PX, z něj má trochu sherry, trošku medu z Presidente Marti 15 bez propolisu. Jen lehce cedru z Abuela 12, protože ho silně přebije med a sherry. Kokos cítím lehce jen ve vůni po delším odvětrání. Výborný slladší rum. Dávám 9b protože pro sledký rum jsem 10b použil u Centenario 20y, kde je sladkost karamelu s banánem ještě o něco lepší kombinace.

Ratty Bacon 🇸🇰 | 10 ratings
Posted over 5 years ago

hladate sladky rum ktory by mohol byt vas top? ochutnajte ron espero xo, samotny, alebo nahriaty kludne ho nechajte odstat v pohariku aj 20 minut. Vzdy bude chutit skvelo. citim tam ovocne tony, banany, kokos, med, pomarance, citrony. k tomu prijemna sladkost. rum je jemny a na konci akokeby aj zadymeny. ale nie ako whisky. toto je ten spravny poharik na oddych a klud pre mna. cena okolo 30€ a uz viac krat u nas vyhral ochutnavku na slepo v konkurencii s rumami s dvojnasobnou cenou.

HunterRomario 🇨🇿 | 380 ratings
Posted almost 6 years ago

Alkohol: 40 %
Původ: Dominikánská republika, Barbados, Jamajka, Trinidad a Guyana
Aroma: Výtečná vůně od prvního přičichnutí ke sklence. Kůže, skořice, hřebíček, kokos, pečený banán. V pozadí pak lékořice, rozinky. Vůně je plná, příjemná a kořenitě nasládlá. (91 b)
Chuť: Kořenitá a sladká chuť dobře ladí s vůní. Je, stejně jako aroma, dostatečně plná a bohatá. Rozinky, mléčná čokoláda, kandované ovoce, kokos a lehce i lékořice. (93 b)
Body: 92
Shrnutí: Výborný rum, dostal jsem vzorek od kamaráda a je to jasný kandidát na nákup lahve. Charakterem mi připomíná něco mezi Abuelo 12 yo a Presidente Marti. Navíc je za rozumnou cenu.

Trocha informací od prodejců:
Ron Espero Extra Anejo XO je směs nejlepších, velmi starých Dominikánských rumů minimálně 12 a 18 let zrajících procesem solera a unikátní blend ročníkových rumů starých 6 - 12 let z Barbadosu, Jamajky, Trinidadu a Guyany. Tento unikátní proces míchání spojující jemnost a sladkost solera rumů a plné tělo, výrazné ovocné aróma ročníkových rumů dává vyniknout těm nejlepším vlastnostem karibských rumů. Celý proces míchání probíhá v Costa Rice což podtrhuje unikátnost tohoto vynikajícího rumu.

Anders Ravn Jørgensen 🇩🇰 | 213 ratings
Posted 6 years ago

Dejlig fin rom, smagen er som den skal være, blød og med god længe. Ganske udemærket og til en fin pris

Bobanski 🇩🇰 | 25 ratings
Posted 6 years ago

Nice tasty rum with a great aftertaste.
Medium priced
Would highly recommend it

piecervo 🇮🇹 | 26 ratings
Posted 1 year ago

Un rhum abbastanza nuovo, ma che merita comunque già ben sviluppato, ideale per chi insegue gusti dolci. Non complicato ma piacevolissimo

PekAti (PREMIUM) 🇭🇺 | 103 ratings
Posted 1 year ago

Ez egy teljesen rendbenlévő termék belül, viszont LILA.LILA.örüljenek hogy megkóstoltam.bazinga

Rossi 🇨🇿 | 4 ratings
Posted 1 year ago

Espero XO mě mile překvapil. Sladší jemný rum s příjemnou vůní. Příjemná chuť měkká, plná s krásnou citrusovou sladkostí, náznak banánu, kokosu, lehkou přítomností medu a koření. Určitě to není moje poslední lahev Espero XO v mém baru.

Rocky 🇸🇰 | 118 ratings
Posted almost 2 years ago

Okrem veľmi chutného kokosového likéru som od Espera doteraz skúšal len 12-ročnú Reservu Exclusiva. Nezaujala, bola prechutená umelou vanilkou. V cene Diplomatica RE je možné obstarať najvyššie nasadený drink, XO-čko. Je už výrazne tmavšej, takmer gaštanovej farby, vôňa je komplexná, zaujímavá, hoci trochu štipľavá s etanolovým podmazom. Chuťovo sa jedná o sladší rum, čo je vzhľadom k zameraniu destilérky Michler na likéry pochopiteľné. Celkom prvý dojem z chuti bol fajn, veľmi pripomenul Diplomatico, prípadne 15-ročné Autentico Nativo. Karamel, prezreté ovocné tóny, kokos, sherry...snáď aj nejaké kvety. Postupne som však stále intenzívnejšie zaznamenával na pozadí umelú pachuť vanilky, stále viac etanolu a v závere miernu vyštípanosť úst. To je znamenie prehnaného dochucovania, vyššie spomenuté značky toto zvládajú lepšie. Každopádne nejde o zlý rum, v priamom porovnaní s 12-ročnou RE je bez debaty na vyššej úrovni. Za rovnakú cenu sa však dajú zohnať chutnejšie kúsky. Subjektívny rating poctivých 7.
27,33€




Brand Details

Name: XO
ABV: 40%
Type: Espero
Raw Material: Unknown
Process: Unknown
Distillation: Unknown
Women leading Rum: No