Posting your rating...
Espero XO rum

Rate Espero XO

Tap to Rate
Click to Rate

Have an opinion about this rum?

Signup to rate this rum!


23 Espero XO ratings

Sort by: Popularity | Date | Rating

Posted about 1 year ago by Duckstab from Czech Republic with 72 ratings

S přihlédnutím k tomu, že jde o to vůbec nejlepší (a nejdražší), co label Espero nabízí, žádný zázrak, ale jinak poctivý sladký mnohovrstevnatý rum, nyní z produkce někdejší c. a k. likérky Michler. Austrian Empire Reserva 1863 od téhož výrobce mi za obdobné peníze přišla podstatně zemitější, nicméně špatná investice to rozhodně není, jen jaksi moc neláká k testování levnějších variant. Jestliže u téhle lze v průběhu láhve najít ledacos zajímavého s inspirativním vývojem, u lacinějších verzí bych se obával přílišné chuťové monolitnosti, a dal bych přednost rovnou rumovým likérům, neboť likéry jsou to, co firma odjakživa umí nejlépe.
PS: A vskutku - už druhý nejdražší Espero - Reserva Exclusiva - je velmi výrazně slabší (byť stále ještě pitelný), zatímco likér Espero Coconut & Rum se okamžitě stal mým favoritem.

Posted over 1 year ago by Luke from Czech Republic with 95 ratings

Velmi sladký, ale ještě né tak přeslazený. Ikdyž jsem po přivonění z celé lahve tipoval griotku :-). Když se napiju tohoto rumu hned se mi připomenou tři jiné a přijde mi jestli nejsou základem tohoto rumu v tejném poměru. Jeden z mála rumů, který jak voní i chutná. Mnohem jemnější než Dos Maderas PX, z něj má trochu sherry, trošku medu z Presidente Marti 15 bez propolisu. Jen lehce cedru z Abuela 12, protože ho silně přebije med a sherry. Kokos cítím lehce jen ve vůni po delším odvětrání. Výborný slladší rum. Dávám 9b protože pro sledký rum jsem 10b použil u Centenario 20y, kde je sladkost karamelu s banánem ještě o něco lepší kombinace.

Posted about 2 years ago by HunterRomario from Czech Republic with 285 ratings

Alkohol: 40 %
Původ: Dominikánská republika, Barbados, Jamajka, Trinidad a Guyana
Aroma: Výtečná vůně od prvního přičichnutí ke sklence. Kůže, skořice, hřebíček, kokos, pečený banán. V pozadí pak lékořice, rozinky. Vůně je plná, příjemná a kořenitě nasládlá. (91 b)
Chuť: Kořenitá a sladká chuť dobře ladí s vůní. Je, stejně jako aroma, dostatečně plná a bohatá. Rozinky, mléčná čokoláda, kandované ovoce, kokos a lehce i lékořice. (93 b)
Body: 92
Shrnutí: Výborný rum, dostal jsem vzorek od kamaráda a je to jasný kandidát na nákup lahve. Charakterem mi připomíná něco mezi Abuelo 12 yo a Presidente Marti. Navíc je za rozumnou cenu.

Trocha informací od prodejců:
Ron Espero Extra Anejo XO je směs nejlepších, velmi starých Dominikánských rumů minimálně 12 a 18 let zrajících procesem solera a unikátní blend ročníkových rumů starých 6 - 12 let z Barbadosu, Jamajky, Trinidadu a Guyany. Tento unikátní proces míchání spojující jemnost a sladkost solera rumů a plné tělo, výrazné ovocné aróma ročníkových rumů dává vyniknout těm nejlepším vlastnostem karibských rumů. Celý proces míchání probíhá v Costa Rice což podtrhuje unikátnost tohoto vynikajícího rumu.

Posted over 2 years ago by Anders Ravn Jørgensen from Denmark with 86 ratings

Dejlig fin rom, smagen er som den skal være, blød og med god længe. Ganske udemærket og til en fin pris

Posted over 2 years ago by Bobanski from Denmark with 25 ratings

Nice tasty rum with a great aftertaste.
Medium priced
Would highly recommend it

Posted 3 months ago by 5xo from Slovakia with 237 ratings

Artificially sweetened rum, drinkable but there are better sweet rums, a bit ethanolic.

Posted 4 months ago by vomi1011 from Germany with 152 ratings

Smell: Vanilla, caramel, some dry fruits, some coconut, some alcohol (similar to Malteco 10)
Taste: Sweet vanilla, honey, citrus fruit, wood with bitterness, warm burn

Better than Malteco 10, but still not special, very common, too sweet. I don't like sweet barbados rums. I would say the most part of it is barbados.

Age: 12 - 18 years
Blend: Barbados, Jamaica und Guyana

Sweetness: 3.5/5
Fruit: 2/5
Spice: 2.5/5
Mildness: 3.5/5

Posted 7 months ago by Mike (PREMIUM) from Czech Republic with 118 ratings

Much better than his younger 12y brother. Very smooth, sweet, hints of honey, fruits and spicy. Very good value for its price. I like this more than Diplomatico.

Posted 11 months ago by Adrian Adame (PREMIUM) from Czech Republic with 224 ratings

Espera můžu, další z řady, výborný, jemný, nasládlý, musí být u každého v baru co je moučníkový

Posted about 1 year ago by Tomy from Romania with 388 ratings

This expression from the Ron Espero range has been matured for 12 years using a Solera system in American oak barrels. Rich, well-aged Dominican rum, with a flavour profile packed full of thick honey, vanilla, fruit and oak notes.

Posted about 1 year ago by Mihai from Romania with 206 ratings

Ușor amărui și multă ciocolată, un pic prea dulce pt gustul meu dar echilibrat pentru prețul lui. Probabil într-un Mai Tai e excelent :)

Posted over 1 year ago by drobz from Czech Republic with 32 ratings

Korenitosti mi pripomina Pampero Aniversario, jen je vic lehce nasladly a uhlazeny

Posted over 1 year ago by DavidFiggé from Denmark with 14 ratings

Fin blød rom med dejlig aroma og eftersmag.
God rom til prisen

Posted over 1 year ago by Jura from Czech Republic with 19 ratings

Very nice diplomatico alternative. Tasty, smells nice

Posted over 1 year ago by Ratty Bacon from Slovakia with 10 ratings

hladate sladky rum ktory by mohol byt vas top? ochutnajte ron espero xo, samotny, alebo nahriaty kludne ho nechajte odstat v pohariku aj 20 minut. Vzdy bude chutit skvelo. citim tam ovocne tony, banany, kokos, med, pomarance, citrony. k tomu prijemna sladkost. rum je jemny a na konci akokeby aj zadymeny. ale nie ako whisky. toto je ten spravny poharik na oddych a klud pre mna. cena okolo 30€ a uz viac krat u nas vyhral ochutnavku na slepo v konkurencii s rumami s dvojnasobnou cenou.

Posted almost 2 years ago by Jaroslav Nečas from Czech Republic with 54 ratings

Jedná o směs karibských rumů ovocné chutí s nádechem kokosu.

Posted over 2 years ago by D. Ulriksen from Denmark with 23 ratings

Semi smooth.
Worth the money.
Nice scent of tropical fruit - mostly banana and some notes of coconut.
Taste: Banana and sweet, but not too sweet. Aftertaste: coconut

Posted over 2 years ago by jandy from Czech Republic with 52 ratings

Prijemny, lehce koreneny. Hrebicek a vanilka. Mohl by byt o neco mene sladky.
Celkem mi ale sednul, mozna proto, ze jsem ho popijel k vanocnimu cukrovi :)

Posted over 2 years ago by Daniel from Czech Republic with 117 ratings

Nice type of mixing of rons solera with vintage aging rons. Smell and taste is very smooth it is soo smooth that you don't feel so much of alcohol. Very nice ron for good price.

Posted over 2 years ago by M. Geisser from Switzerland with 28 ratings

This rum was really surprising. Bought my second bottle already. It's affordable and you'll get your value for money. Nice color, sweet and tasty. But not to sweet.

Posted almost 3 years ago by Martin from Slovakia with 20 ratings

Sweet and smooth rum with nice aroma. You will enjoy.

Posted almost 3 years ago by Andi from Germany with 70 ratings

Ein wirklich toller Rum.
Weich, mild und fruchtig, schöner Abgang.
Ich kann diesen Dominikaner wärmstens empfehlen.

Posted over 3 years ago by Rum-Schnacker from Germany with 131 ratings

molasses. sweet rum.
nose: raisins. soft. gentle. almond. mouth: creamy, soft and leather. dark fruit. sugar. orange peel. little smoke. pepper. afteraste: medium, woody, spicy.
a rum for a second and third glass :).
though not mine. i dont like sweet rums ;)
7/10.