Posting your rating...
Espero XO rum

Espero XO

Panama | Aged

7.7/10(26 ratings)
Recommendable to most

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
1
2
9
8
5
1

Rate Espero XO

Tap to Rate
Click to Rate

Have an opinion about this rum?

Signup to rate this rum!



Advert Image

Advertisement | Go Premium to remove

26 Espero XO ratings

Sort by: Popularity | Date | Rating

Ffffff

Posted almost 2 years ago by Mihai from Romania with 213 ratings

Ușor amărui și multă ciocolată, un pic prea dulce pt gustul meu dar echilibrat pentru prețul lui. Probabil într-un Mai Tai e excelent :)

Ffffff

Posted over 2 years ago by Luke from Czech Republic with 103 ratings

Velmi sladký, ale ještě né tak přeslazený. Ikdyž jsem po přivonění z celé lahve tipoval griotku :-). Když se napiju tohoto rumu hned se mi připomenou tři jiné a přijde mi jestli nejsou základem tohoto rumu v tejném poměru. Jeden z mála rumů, který jak voní i chutná. Mnohem jemnější než Dos Maderas PX, z něj má trochu sherry, trošku medu z Presidente Marti 15 bez propolisu. Jen lehce cedru z Abuela 12, protože ho silně přebije med a sherry. Kokos cítím lehce jen ve vůni po delším odvětrání. Výborný slladší rum. Dávám 9b protože pro sledký rum jsem 10b použil u Centenario 20y, kde je sladkost karamelu s banánem ještě o něco lepší kombinace.

Small black

Posted almost 2 years ago by Duckstab from Czech Republic with 73 ratings

S přihlédnutím k tomu, že jde o to vůbec nejlepší (a nejdražší), co label Espero nabízí, žádný zázrak, ale jinak poctivý sladký mnohovrstevnatý rum, nyní z produkce někdejší c. a k. likérky Michler. Austrian Empire Reserva 1863 od téhož výrobce mi za obdobné peníze přišla podstatně zemitější, nicméně špatná investice to rozhodně není, jen jaksi moc neláká k testování levnějších variant. Jestliže u téhle lze v průběhu láhve najít ledacos zajímavého s inspirativním vývojem, u lacinějších verzí bych se obával přílišné chuťové monolitnosti, a dal bych přednost rovnou rumovým likérům, neboť likéry jsou to, co firma odjakživa umí nejlépe.
PS: A vskutku - už druhý nejdražší Espero - Reserva Exclusiva - je velmi výrazně slabší (byť stále ještě pitelný), zatímco likér Espero Coconut & Rum se okamžitě stal mým favoritem.

Ffffff

Posted over 2 years ago by Ratty Bacon from Slovakia with 10 ratings

hladate sladky rum ktory by mohol byt vas top? ochutnajte ron espero xo, samotny, alebo nahriaty kludne ho nechajte odstat v pohariku aj 20 minut. Vzdy bude chutit skvelo. citim tam ovocne tony, banany, kokos, med, pomarance, citrony. k tomu prijemna sladkost. rum je jemny a na konci akokeby aj zadymeny. ale nie ako whisky. toto je ten spravny poharik na oddych a klud pre mna. cena okolo 30€ a uz viac krat u nas vyhral ochutnavku na slepo v konkurencii s rumami s dvojnasobnou cenou.

Ffffff

Posted almost 3 years ago by HunterRomario from Czech Republic with 314 ratings

Alkohol: 40 %
Původ: Dominikánská republika, Barbados, Jamajka, Trinidad a Guyana
Aroma: Výtečná vůně od prvního přičichnutí ke sklence. Kůže, skořice, hřebíček, kokos, pečený banán. V pozadí pak lékořice, rozinky. Vůně je plná, příjemná a kořenitě nasládlá. (91 b)
Chuť: Kořenitá a sladká chuť dobře ladí s vůní. Je, stejně jako aroma, dostatečně plná a bohatá. Rozinky, mléčná čokoláda, kandované ovoce, kokos a lehce i lékořice. (93 b)
Body: 92
Shrnutí: Výborný rum, dostal jsem vzorek od kamaráda a je to jasný kandidát na nákup lahve. Charakterem mi připomíná něco mezi Abuelo 12 yo a Presidente Marti. Navíc je za rozumnou cenu.

Trocha informací od prodejců:
Ron Espero Extra Anejo XO je směs nejlepších, velmi starých Dominikánských rumů minimálně 12 a 18 let zrajících procesem solera a unikátní blend ročníkových rumů starých 6 - 12 let z Barbadosu, Jamajky, Trinidadu a Guyany. Tento unikátní proces míchání spojující jemnost a sladkost solera rumů a plné tělo, výrazné ovocné aróma ročníkových rumů dává vyniknout těm nejlepším vlastnostem karibských rumů. Celý proces míchání probíhá v Costa Rice což podtrhuje unikátnost tohoto vynikajícího rumu.

Ffffff

Posted 3 years ago by Anders Ravn Jørgensen from Denmark with 125 ratings

Dejlig fin rom, smagen er som den skal være, blød og med god længe. Ganske udemærket og til en fin pris

Ffffff

Posted 3 years ago by Bobanski from Denmark with 25 ratings

Nice tasty rum with a great aftertaste.
Medium priced
Would highly recommend it

Ffffff

Posted 5 months ago by Kazisvet from Slovakia with 26 ratings

Môj naobľúbenejši rum. chuťovo veľmi príjemný, málinko ostrejší avšak chuťovo aj sladší. Toto je moja voľba pri každodennom poháriku

Ffffff

Posted 6 months ago by Martin Roman from Slovakia with 39 ratings

Espero has many good rums and this one is not exception but not the best

Ffffff

Posted 9 months ago by Ikke4 from Netherlands with 3 ratings

Could use some higher alcohol for a nice punch in da face

Small download

Posted 1 year ago by 5xo (PREMIUM) from Slovakia with 264 ratings

Artificially sweetened rum, drinkable but there are better sweet rums, a bit ethanolic.