Posting your rating...
Bozkov Original rum

Rate Bozkov Original

Tap to Rate
Click to Rate

Have an opinion about this rum?

Signup to rate this rum!


57 Bozkov Original ratings

Sort by: Popularity | Date | Rating

Posted over 2 years ago by Duckstab from Czech Republic with 72 ratings

Jen pro upřesnění - komunisty lze vinit z lecčeho, ale rozhodně ne z toho, že tu zavedli tuzemský rum. Ten se na území rakouské monarchie rozšířil v první polovině 19. století; sám jsem nejstarší inzerát viděl v obrázkovém časopisu vydaném kolem roku 1890, kde v nabídce nějaké pražské likérky mezi všelijakými alaši a čerty nechyběly ani "rum tuzemský" a "rum jamajka".
Socialistický tuzemský rum byl toliko zglajchšaltovanější, jelikož podléhal přesným oborovým normám. Sice neobsahoval metanol, ale chutnal od všech výrobců prakticky stejně. Před rokem 1948 tu svůj vlastní rum vyráběla kdejaká lékárna, takže chuti byly různorodější; podle pamětníků prý často bývaly výrazně sladší. Samozřejmě základní princip: mizerný líh + trocha dochucovadel a barviv zůstává už přes 150 let pořád stejný.

Všichni včetně Švejka této tekutině říkali odjakživa prostě jen rum. Ale ani ten nejtupější vidlák (a že jsem jich za život bohužel poznal dost) si nikdy nemyslel, že by to byl tentýž nápoj, jako pravé rumy z tropických oblastí, stejně jako si o staré myslivecké nikdo nemyslel, že je totéž, co koňak. Pravé (a adekvátně drahé) rumy tu i za komunistů byly k dostání - co pamatuji (tj. od konce šedesátých let, kdy jsem i takové věci už začal vnímat) byl v Praze vždy k mání minimálně Key rum a Havana Club.
Ovšem c. k. název, který přežil debilitu nácků i debilitu komoušů, nepřežil debilitu internácků - jako další z nesčetných dokladů děsivé skutečnosti, že tupost lůzy v Bruselu je a nepochybně i nadále bude vyšší, než byla tupost všech předchozích totalit dohromady. Český lid, dokud nechají nějaký existovat, tomu nicméně bude snad i nadále říkat vždycky rum.

Mimochodem - tuzemský rum nebyl NIKDY míněn jako NÁHRAŽKA pravého rumu pro skromnější gurmány, ale jako nejlacinější sprostý chlast pro chudinu a alkoholiky, který jen využil levně dostupné příchuti rumu. Sociální vrstvy, které ho za mého mládí pily i v dospělosti, na něj chodily do 4. cenových skupin, kde ho zazdívaly mezi půllitry piva (1,70 Kč) ve formě malých (0,02 l za 2,50) nebo velkých (0,05 l za 4,90 Kč) panáků. Levněji se tehdy v hospodě ožrat nedalo, maximálně se rum podle místních zvyklostí nahrazoval jinou stejně lacinou a stejně nechutnou lihovinou podobné síly - třeba na Hané pili místo rumu starorežnou. Výše zmíněné ceny jsou ze sedmdesátých let (kdy láhev rumu stála 35 Kč; později zdražila na 50 Kč).

Čisté je to absolutně hnusné, v hodně sladkém čaji hraničně přijatelné (lepší než v grogu), v kafi (musí to být ale být turek) sice taky hnusné, ale v zimě vcelku účinně zahřívací. Pokud toho vypijete víc, poblijete se už tak po zhruba polovičním množství, které byste k tomu potřebovali u kvalitního pravého rumu, a budete mít strašlivou kocovinu. Ale to je obecná vlastnost všech mizerných laciných lihů.
Na vaření to bývalo tak napůl - něco bylo lepší s rumem, něco s rumovou trestí (tehdy kolem pětikoruny za pidi lahvičku), dnes nevím.
Bydlenky tvrdí, že dnešní tresti (aromata) jsou nepoužitelné.

Posted 6 months ago by Alexandra from Czech Republic with 6 ratings

Due to its synthetic color and smell it's very suitable for old furniture care.

Posted almost 2 years ago by Martin Tousek from Czech Republic with 21 ratings

Božkov tuzemský = potato distillate + rum flavour. Suitable only for baking. If you want to vomit in the morning have one straight or with coke. 1%

Posted about 3 years ago by Ondřej Výška from Czech Republic with 39 ratings

Peklo z minulého režimu. Max na exování nebo pečení. Není rum!

Posted over 3 years ago by HunterRomario from Czech Republic with 285 ratings

Do cukroví je samozřejmě vhodnější, než rum za tisíc korun. Ze Zacapy rumové kuličky (zatím) neděláme. :)

Posted over 1 year ago by Luke from Czech Republic with 95 ratings

Aroma nikdo nemůže tomuto rumu upřít. Tak silné aroma nemá snad žáden rum. Do cukroví výborný :-)

Posted almost 2 years ago by Maik22 from Czech Republic with 63 ratings

Na tento bramborový rum znám jedno přísloví: V Karibiku mají kliku, že kotvíme na rybníku.

Posted about 2 years ago by Javaznenevim from Slovakia with 52 ratings

Luckily, this thing cant be called rum anymore. There is a lot of these false rums in Czechoslovakia.

Posted over 3 years ago by MaoHp from Czech Republic with 11 ratings

Not really drinkable... good for baking and with Coke.

Posted 5 days ago by Yana from Czech Republic with 17 ratings

Ačkoliv se nejedná o pravý rum, mám jej ráda, resp. jeho vůni. Do cukroví, coly a grogu super, tam si opravdu neliju prémiové rumy.

Posted 10 days ago by Hanz95 from Czech Republic with 2 ratings

This is not rum this is shit. This good for baking not drinking.

Posted 24 days ago by Indian1 from Czech Republic with 10 ratings

It is from potato rum. Chemical taste strong alcohol taste. Terrible morning and headache

Posted about 2 months ago by Zuzutar from Czech Republic with 1 rating

It lookes and tastes like colored ethanol with "rum" aroma and it is.
Its not good "rum" for drinking, but if you add it to some cake or pie its ok.

Posted 3 months ago by Petnek from Czech Republic with 8 ratings

This is not the best Czech rum and definitely for drinking. This is made for cooking or village pubs with people who don't care about taste but alcohol.

Posted 4 months ago by Kieron wood from United Kingdom with 379 ratings

A mixer rum at best local cheap rum and that tells but hey party in Prague

Posted 4 months ago by Jirka23689 (PREMIUM) from Czech Republic with 26 ratings

S rumem to nemá nic společného, ale na Vánoce to stejně každý narve do cukroví.

Posted 5 months ago by baggins101 (PREMIUM) from Czech Republic with 10 ratings

Well, first of all this is not even a rum. It's made of potatoes. It's drinkable, if you really need to. But I don't know why you would. Nice aroma, but that's pretty much all.

Posted 5 months ago by IBO from Slovakia with 97 ratings

V podstate tento destilát s rumom nemá nič spoločné. Dávať len do koláča,alebo do čaju. Nevhodné aj do miešanych drinkov

Posted 5 months ago by Jiri from Czech Republic with 29 ratings

This is not a rum, but just potato spirit with artificial rum flavor. But to be honest majority of locals drink this, but it is better for baking.

Posted 7 months ago by Mike (PREMIUM) from Czech Republic with 118 ratings

Terrible taste, terrible smell, only good for christmas cookies.

Posted 10 months ago by panki from Czech Republic with 12 ratings

Pokud mám hodnotit rum, tak jedině 1 bodík, protože to rum neni.
Na druhou stranu je to věc na který jsme byli skoro všichni odkojený a když si nechci pochutnat ale prostě se jen normálně vylejt je tohle, fernet a slivovice zaručený prostředek, který nesmí chybět v žádnym baru.

Posted about 1 year ago by rumburak from Czech Republic with 12 ratings

This is not a rum. Not even a drink perhaps. You can mix it with coke and have a nice headache afterwards, drinking it pure is not a good idea.

Posted about 1 year ago by Jab from Czech Republic with 40 ratings

Potato artificial rum. Good with milk and honey. But it is really not a rum. Because of its aroma, always add it to something else.

Posted about 1 year ago by 00lx3 from Czech Republic with 12 ratings

The one and only true taste of Czech Pralines. May be not a real rum, but whatever. Marry Christmas.

Posted over 1 year ago by Kabi4 from Czech Republic with 13 ratings

Davam 2 ze soucitu... hodne jsme spolu toho prozili... ceska vanocni klasika... kamos na bigbit nebo zabijacku... ale ....