Posting your rating...
Dictador 10-Year rum

Dictador 10-Year

Colombia | Aged

6.5/10
50 ratings
Tasty, but not quite great

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
1
2
5
15
17
9
1

Rate Dictador 10-Year

Tap to Rate
Click to Rate

Have an opinion about this rum?

Signup to rate this rum!



Advert Image

Advertisement | Go Premium to remove

50 Dictador 10-Year ratings

Sort by: Popularity | Date | Rating

Ffffff

Posted over 3 years ago by Bart from Belgium with 48 ratings

Coffee, caramel, suite nice but not what I'm looking for. OK if nothing else I'd available. Quite acceptable. No more no less

Ffffff

Posted 5 months ago by Panchieri from Belgium with 18 ratings

40% alcohol, Color dark orange
Nice taste, after several months after opening huge increase in taste and aroma of walnuts :) which makes it even better.

Small img 20201027 192004

Posted 5 months ago by Neman3 from Canada with 101 ratings

Now there is the youngest of three brothers 12, 20 and 10. And he is great. Easy on nose, well balanced bw dry and sweet. Bites a bit on palate, but that's ok. Very ambitious authentic taste.
Well..aftertaste is limited by number of drinks, always pour more to keep the pleasure longer )

Ffffff

Posted over 2 years ago by Root-theory from Poland with 56 ratings

Jakim trunkiem można uczcić ważną rocznicę? Może rumem! A jeżeli jeden z naszych rodaków posiada udziały w marce premium? Także ten, ekhm przed państwem dziś mocna i rozpoznawalna marka i jej produkt: Dictador 10. Pewnie już się z nią spotkaliście - często (ale nie wszędzie) w naszych rodzimych sklepach możemy natknąć się na edycję 12 oraz 20 lat. Natomiast rzadziej dostępna jest również 10YO którą to dziś będziemy degustować oraz 9YO którą to widziałem u naszego zachodniego sąsiada. Dzisiejszy trunek pochodzi z oficjalnej, polskiej dystrybucji, opakowany był w dość mało trwały kartonik ze spolszczeniami oraz małym gratisem - kulą do lodu. Ciekawostką jest fakt, iż o wersjach 9YO oraz 10YO nie dowiecie się nic ze strony producenta... Zawsze mnie to zaskakuje - no coż zobaczymy co da trunek i dlaczego producent się nim nie chwali.

ZAPACH: Marcepan, kakao, troszkę rozpuszczalnika i przypalonych migdałów które trochę psuja efekt całości. W tle beczka oraz ułożony alkohol.

SMAK: Słodycz, dużo słodkiego, wanilia, kakao, dużo toffi. Delikatna kawa a tle beczka oraz czerwone owoce. Z lodem bajka - nic więcej nie trzeba.

Słodycz całości jest duża, trunek z drinkiem staje się wręcz "obrzydliwie" słodki i trzeba umiejętnie z nim postępować aby dawał przyjemność - a uwierzcie mi słodkie to ja lubię lecz tu wystąpiła przesada. Także do lodu będzie wystarczający, może także zachęcić w ten sposób tych znajomych, co z rumem mieli niewiele do czynienia albo kojarzą go z tanim, "czeskim napitkiem". Podsumowując - rum z duszą jednak trochę nie wyważony, ale doskonały do sippingu. Ładna butelka, korkowana korkiem z logo producenta oraz krótkim opisem w naszym języku - tutaj należy się mała pochwała.

P.S. - Tak myślę, że na kolejnych świątecznych zakupach w NRD/RFN "zanabędę" wspomnianą odmianę która leżakowała 9 lat - pamiętam że była w sklepach sieci Real,- za 29,99 Euro.

OCENA: 76/100

Small 20210120 164232

Posted 3 months ago by KissAljas from Hungary with 43 ratings

Csodálatos karamellás,diós ,mézes jegyek. Jó ár érték arány. Az édes rumok kedvelőinek kötelező darab.

Ffffff

Posted 4 months ago by Pollux from Canada with 172 ratings

Rhum qui sent très bon (chocolat,café)mais le goût de l'alcool reste trop présent. J'ai mieux aimé celui filtré avec du café de la même maison.

Ffffff

Posted 6 months ago by Zdeněk Urban from Czech Republic with 3 ratings

Nepříliš sladký, s náznakem dubu, dost ostrý. Lepší nechat odvětrat. Za tu cenu jsem pil lepší, ale za mě pitelný rum.

Ffffff

Posted 8 months ago by Nismo86 from France with 12 ratings

Des notes de chocolat, facile à boire, agréable en fin de repas. Bon.

Ffffff

Posted 11 months ago by ponnet from Belgium with 2 ratings

Soft and smooth body,
Nice to drink with 1 ice cube

Ffffff

Posted 1 year ago by Luke from Czech Republic with 104 ratings

Nemá moc společného se svým stájovým kolegou 12y. Dictador 10y bych přirovnal k levným Brugalům s Tabó Premium. Lakovost, lihovost, troška dubu.

Ffffff

Posted 1 year ago by radoslavs22 from Slovakia with 5 ratings

40% alcohol, Color dark orange
Nice taste, after several months after opening huge increase in taste and aroma of walnuts :) which makes it even better.