Posting your rating...
Dictador 10-Year rum

Dictador 10-Year

Colombia | Aged

6.5/10 (45 ratings)
Tasty, but not quite great

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
1
2
5
13
16
7
1

Rate Dictador 10-Year

Tap to Rate
Click to Rate

Have an opinion about this rum?

Signup to rate this rum!


45 Dictador 10-Year ratings

Sort by: Popularity | Date | Rating

Ffffff

Posted about 3 years ago by Serge from Belgium with 15 ratings

Deze Rum zal geen plaatsje krijgen in mijn bar, persoonlijk iets te scherp voor mij.
De 10 jaar mist echt wel elegantie in tegenstelling met zijn oudere broertjes.

Ffffff

Posted almost 2 years ago by Root-theory from Poland with 52 ratings

Jakim trunkiem można uczcić ważną rocznicę? Może rumem! A jeżeli jeden z naszych rodaków posiada udziały w marce premium? Także ten, ekhm przed państwem dziś mocna i rozpoznawalna marka i jej produkt: Dictador 10. Pewnie już się z nią spotkaliście - często (ale nie wszędzie) w naszych rodzimych sklepach możemy natknąć się na edycję 12 oraz 20 lat. Natomiast rzadziej dostępna jest również 10YO którą to dziś będziemy degustować oraz 9YO którą to widziałem u naszego zachodniego sąsiada. Dzisiejszy trunek pochodzi z oficjalnej, polskiej dystrybucji, opakowany był w dość mało trwały kartonik ze spolszczeniami oraz małym gratisem - kulą do lodu. Ciekawostką jest fakt, iż o wersjach 9YO oraz 10YO nie dowiecie się nic ze strony producenta... Zawsze mnie to zaskakuje - no coż zobaczymy co da trunek i dlaczego producent się nim nie chwali.

ZAPACH: Marcepan, kakao, troszkę rozpuszczalnika i przypalonych migdałów które trochę psuja efekt całości. W tle beczka oraz ułożony alkohol.

SMAK: Słodycz, dużo słodkiego, wanilia, kakao, dużo toffi. Delikatna kawa a tle beczka oraz czerwone owoce. Z lodem bajka - nic więcej nie trzeba.

Słodycz całości jest duża, trunek z drinkiem staje się wręcz "obrzydliwie" słodki i trzeba umiejętnie z nim postępować aby dawał przyjemność - a uwierzcie mi słodkie to ja lubię lecz tu wystąpiła przesada. Także do lodu będzie wystarczający, może także zachęcić w ten sposób tych znajomych, co z rumem mieli niewiele do czynienia albo kojarzą go z tanim, "czeskim napitkiem". Podsumowując - rum z duszą jednak trochę nie wyważony, ale doskonały do sippingu. Ładna butelka, korkowana korkiem z logo producenta oraz krótkim opisem w naszym języku - tutaj należy się mała pochwała.

P.S. - Tak myślę, że na kolejnych świątecznych zakupach w NRD/RFN "zanabędę" wspomnianą odmianę która leżakowała 9 lat - pamiętam że była w sklepach sieci Real,- za 29,99 Euro.

OCENA: 76/100

Ffffff

Posted about 1 month ago by Nismo86 from France with 12 ratings

Des notes de chocolat, facile à boire, agréable en fin de repas. Bon.

Ffffff

Posted 4 months ago by ponnet from Belgium with 2 ratings

Soft and smooth body,
Nice to drink with 1 ice cube

Ffffff

Posted 7 months ago by Luke from Czech Republic with 102 ratings

Nemá moc společného se svým stájovým kolegou 12y. Dictador 10y bych přirovnal k levným Brugalům s Tabó Premium. Lakovost, lihovost, troška dubu.

Ffffff

Posted 7 months ago by radoslavs22 from Slovakia with 5 ratings

40% alcohol, Color dark orange
Nice taste, after several months after opening huge increase in taste and aroma of walnuts :) which makes it even better.

Ffffff

Posted 7 months ago by Apoffis from Czech Republic with 7 ratings

Pro mě velmi trpká, syrová chuť, těžko "kousatelná" přesto se na něj dalo zvyknout.

Ffffff

Posted 8 months ago by Rare Animal from Germany with 11 ratings

There are flavors of leather, dark chocolate, coffee and wood. The alcohol is noticeable but ok. I really like the taste but there sadly is absolutely no finishing. It simply disappears the moment you swallow it.

Ffffff

Posted 9 months ago by Daniel from Czech Republic with 119 ratings

Nice deep taste, some nuts, not so sweet, full body. I like it. Colombian white oak? Nice. Bit of honey, maybe. :-)

Ffffff

Posted 9 months ago by IBO from Slovakia with 110 ratings

Nečakal som nič a dostal som slušný rum. Nie je to extra trieda,ale neurazí. Zaujímavá chuť orieškov,jemne nasladly. Stredne dlhý záver poznačený vanilkou.

Ffffff

Posted 9 months ago by PierreM from France with 14 ratings

Reçu en cadeau d'anniversaire. Déception. Senteur boisée, fumée. Goût de caramel, café, typé whisky. Court en bouche, termine sur l'alcool et notes d'èpices. A la fois sec et trop sucré. Il sera très bien pour des grogs.
Simeone offered it to me for birthday. I was disappointed : smoky woody nose. Taste identical, with caramel. Like some kind of whiskies. At a same time too dry and too sugared. And aftertaste too short, with alcool and spices. It will be good to make some hot grog.